Home About project Partners E-learning Instrument Glossary Multimedia Dissemination Contact

OptimTex multilingual glossary of terms

This Glossary is meant to offer the students support for learning key textile terms of the 6 educational modules in all the languages of the project.
LANGUAGETERMAta de mosor / ata superioara
EN
CZ
NL
PT
RO
SI
DEFINITIONOrice cusatura realizata pe o masina de cusut este formata prin buclarea si blocarea a doua ate - a ata superioara si una alimentata dintr-un mosor. Ata superioara este introdusa de deasupra straturilor de tesatura, iar ata din mosor este alimentata din partea inferioara. Ata inferioara provine dintr-un mosor montat intr-o camera de sub ac. Ata din mosor este de obicei mult mai fina si mai usoara decat atele obisnuite (care pot fi utilizate ca ate superioare). Cu toate acestea, se obisnuieste utilizarea aceluiasi tip de ata atat ca ata superioara, cat si ca ata de mosor. Utilizarea atei alimentata din mosor, cu finete mai mare face ca broderia finala sa fie mai moale ?i mai flexibila. Ata superioara este alimentata dintr-o bobina introdusa in stiftul bobinei fie in partea superioara (vertical), fie in partea laterala (orizontal) a masinii si este tensionata si in jurul mai multor parti pana la capat si este alimentata prin ochiul acului. Alegerea firului superior determina culoarea modelului de broderie sau a altor efecte optice. Alegand tensiunea, lungimea si densitatea cusaturilor sale, se poate atinge si plasticitatea optica a modelului.
PICTURE (optional)
Back



"This project has been funded with support from the European Commission"
This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
............................................
@INCDTP - Bucharest 2021